La vida de Maria Rosa Molas és una paraula de consolació per a l'home d’avui.Els seus contemporanis afirmen que «al món sembla que estava únicament per a consol de tots» . 


Maria Rosa Molas va néixer a Reus , el 24 de març de 1815, sent batejada al dia següent amb els noms de Rosa Francisca Maria dels Dolors .


Hi ha en ella tendresa i delicadesa de sentiments,empatia davant el patiment dels altres i creativitat per alleugerir-lo.

Maria Rosa  a partir del dia de la seva Primera Comunió, viu una profunda experiència mística, en la qual el Senyor, de vegades, li dóna a tastar la dolçor inefable de la seva presència . «Qui arriba a provar quan dolç és Déu no pot deixar de caminar en la seva presència » . 

La seva experiència espiritual marca la seva vida, i la fa entrar en un camí d'humilitat i abnegació , d'oblit de si mateixa i recerca incansable de la glòria de Déu i del bé dels germans . És aquesta l'actitud profunda de la seva vida, que expressa quan repeteix: «Tot sigui per a glòria de Déu . Tot per bé dels germans . Res per a nosaltres » . 


El 6 de gener de 1841 va entrar en una Corporació de Germanes de la Caritat , que prestaven els seus serveis a l'Hospital i la Casa de Caritat de Reus . Allà dóna proves de caritat i l'humil servei als més pobres. 

Anys després , va amb altres Germanes a Tortosa , on el seu camp d'acció s'amplia . Allà descobreix que la corporació a la que ha entrat no esta lligada a l’església . El seu immens amor a l'Església la porta a dialogar amb les seves germanes , a discernir amb elles els camins del Senyor . El 14 de març de 1857, es posa sota l'obediència de l'autoritat eclesiàstica de Tortosa . Es troba així , sense haver-ho desitjat mai , sent Fundadora d'una Congregació que , l'any següent, el 14 de novembre, rep el nom de Germanes de Ntra. Sra. de la Consolació ja que el treball que realitzaven estava dedicat a consolar i atendre els més necessitats. 

Fundada la Congregació, la seva missió consoladora s'estén per la Plana i el Camp de Tarragona. En l’any 1876 Maria Rosa ha complert seixanta-un anys. Ha treballat molt, ha sofert en el seu cos i en el seu esperit al llarg de la seva vida, consagrada totalment al Senyor i al consol i alleujament del necessitat. Pateix una greu malaltia. Sent molt dins que Déu la crida per unir-se definitivament amb Ell. Segueix estimant la vida, als seus pobres, als seus malalts, als seus avis, als seus alumnes, a les seves filles ... Està en el llit de mort. I, des del fons de la seva ànima, surt una frase com crit de pregària: «¡Deixeu-me marxar!». Era el 11 de juny de 1876, diumenge de la Santíssima Trinitat quan va morir. Ella segueix viva en Déu i en la seva Obra. 

Dividim la història de la Congregació en quatre etapes definides :

• 1a etapa : Època fundacional marcada per la presència de Maria Rosa Molas que va de 1857 a 1876.Es configura la identitat carismàtica de la Congregació , que s'estén per la diòcesi de Tortosa .

• 2a etapa : La Congregació es desenvolupa dins d'Espanya , més enllà de la diòcesi de Tortosa , on va néixer . Va de 1876-1924 .

• 3a etapa : Les Filles de Maria Rosa arriben a Veneçuela, Argentina, Brasil, Itàlia, Bèlgica, Portugal. Va de 1924 a 1973.

• 4a etapa : S'amplia el camp apostòlic de la Congregació , a Eslovàquia . En Àsia , a Corea del Sud i Myanmar. A l'Àfrica, a Burkina Faso, Moçambic, Togo i Costa d’Ivori. A Amèrica, a Xile, Equador, Mèxic, Bolívia i Perú. És la Consolació amb arrels universals.